Dobrý den, jmenuji se Doudou,

nechci rušit, ale potřebuji od vás packu na to, že můžu zaznamenávat, jak se vám u nás na Babybio líbí. Jen tak vám budeme moct i nadále připravovat dobroty podle vašich představ a chutí. Vše co zjistím, u mě zůstane v bezpečí.

Doudou zajíček Babybio
Podrobné nastavení Souhlasím

Nastavení cookies

Vaše spokojenost je pro nás důležitá. Používáme cookies, abychom vám umožnili pohodlné prohlížení našeho webu a neustále zlepšovali jeho funkce a použitelnost. Dejte nám, prosím, vědět, s jakými cookies můžeme pracovat a nezapomeňte, že změny v nastavení se projeví pouze pro ten prohlížeč, který právě používáte. Své preference můžete kdykoliv jednoduše změnit, vše najdete v patičce našeho webu.
i
nezbytné (nelze vypnout)
vždy aktivní
Technické cookies, které jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech jeho funkcí.
i
analytické a reklamní
Tyhle cookies jsou stejně skvělé jako naše bio sušenky. Díky nim se s vámi můžeme potkávat i na sociálních a dalších reklamních sítích, kde vám servírujeme jen to, co pro vás může být lákavé a na co máte právě chuť. Také nám tyto cookies pomáhají porozumět, jak se na našich stránkách pohybujete, co vám chutná a případně upravit jejich obsah tak, aby pro vás byl co nejlákavější.
Zakázat vše Přijmout Přijmout vše

Probiotika a prebiotika ve výživě kojenců


Probiotika nebo prebiotika? Také v tom máte trochu zmatek?

  • Probiotika jsou živé organismy. Jsou schopny vytvářet vitamíny a enzymy, které brzdí růst a množení nežádoucích bakterií. Nejčastěji se setkáme s laktobacily a bifidobakteriemi.
  • Prebiotika jsou potom zjednodušeně řečeno potrava probiotik. Nejsou to živé organismy, jsou to nestravitelné sacharidy, které podporují růst žádoucích bakterií.
  • Termín synbiotika označuje kombinaci obou.

Co obsahují kojenecká mléka?

Obsahuje mateřské mléko probiotika nebo prebiotika? Ne, ale probiotickou funkci v mateřském mléce plní oligosacharidy. Ty tvoří 3. největší složku mateřského mléka. A mohou chránit kojence před bakteriálními a virovými infekcemi, toxiny a plísněmi. Mateřské mléko tedy je, jak již mnohé studie potvrdily, tou nejvhodnější a nejzdravější potravou malých dětí. Může se ale stát, že maminka kojit nemůže, nebo již kojit přestala. Pak je možné vybírat z celé řady kojeneckých mlék, z nichž některé jsou obohaceny o prebiotika, a jen několik značek na trhu obohacuje mléčnou výživu o probiotika.

Najdeme probiotika nebo prebiotika v kojeneckých mlékách Babybio?

Ano, konkrétně v řadě Babybio Optima. Jedná se o kravské mléko z francouzských bio farem obohacené o esenciální mastné kyseliny DHA a ARA. Receptura obsahuje probiotika Bifidus a prebiotická vlákna FOS a GOS. Stejně jako ostatní mléčné výživy Babybio neobsahuje palmový olej, GMO a žádnou zbytečnou chemii. Samozřejmostí je vyvážený obsah bílkovin a přidané minerály a vitamíny důležité pro správný vývoj dítěte. Pokud byste raději vyzkoušeli mléčnou výživu bez probiotik, pak ochutnejte řadu Babybio Primea, která je svým složením totožná s Babybio Optima, pouze neobsahuje probiotika a prebiotika.

Jak probíhá výroba kojeneckých mlék, aby probiotické kultury nebyly poškozeny?

Výroba kojeneckých mlék probíhá dvěma způsoby. Buď se receptura složí (tzn. přidají se do mléka veškeré ingredience jako vitamíny, minerály apod.) ještě před sušením a kompletní se poté suší. Při této metodě dochází k zahřátí směsi čímž by se probiotické kultury zničily. Druhá metoda, kterou používá výrobce kojeneckých mlék Babybio, spočívá v obohacování již sušeného mléka, nedochází tedy k následnému zahřívání obohacujících složek jakými jsou minerály, vitamíny, prebiotika a právě probiotika. Veškeré složky pak zůstávají v té nejlepší kvalitě a nepoškozeny.

Proč vybírat kojenecké mléko s probiotiky?

Probiotika obecně působí pozitivně na bakteriální osídlení střev a mají tak při dlouhodobém užívání funkci prevence různých onemocnění. Dle studií probiotika v kojeneckém mléce přispívají k mnohem nižšímu výskytu střevních infekcí u kojenců. Miminko může mít častější stolici, příjemnější pocit v bříšku. Zároveň se hovoří o sníženém výskytu kojeneckých kolik, onemocnění dýchacích cest, nutnosti léčby antibiotiky. Je však provedeno příliš málo studií na to, aby všechny tyto efekty mohly být potvrzeny.

Význam Bifidu v kojeneckém pokračovacím mléku vysvětluje odbornice na výživu paní Béatrice de Reynal:
„Obrovský pokrok byl učiněn v dětské výživě s novým složením obsahujícím Bifidus. Tato živá kultura obsažená v organismu především u kojených dětí má velký význam pro jejich zdraví. Střevní flóra se začíná budovat u dětí fungovat již od narození. Kojení podporuje vytváření ochranného Bifidu, který v organismu začne postupně převažovat. V současné době již může být kultura Bifidus obsažena v kojenecké mléčné výživě. Tím se velmi přibližuje k mateřskému mléku. Kojené dítě má rychlý proces trávení, který se projevuje stolicí  4 – 6x denně (v podstatě po každém kojení). Ačkoliv se její vzhled může zdát neobvyklý (řídkost, zlatavost, krupkovitost), nejedná se obvykle o průjem, nýbrž o normální stolici. Zaváděním pestřejší stravy se množství a konzistence stolice postupně mění. Přítomnost kultury Bifidus ve složení má velký význam pro dítě a jeho zdraví. Řada světových vědeckých publikací upozorňuje na přednosti probiotické kultury (Bifidus). Je velkým přínosem nejen pro imunitní systém dítěte, ale pro jeho celkový zdravotní stav. Při podávání kojeneckého mléka obsahujícího Bifidus je stolice velmi podobná stolici kojeného dítěte. Je zcela normální, že je řidší a častější.“

Blog