Začínáme se zeleninovými příkrmy


Začínáte s příkrmy? Proč je dobré začít se zeleninou? A jaké druhy zeleniny vyzkoušet jako první? Vše najdete v tomto článku, kde jsme pro vás zeleninku přehledně seřadili a sepsali i její důležité vlastnosti.

Jak poznáte, že nastal správný čas na přikrmování? Vše jsme pro vás přehledně sepsali v ČLÁNKU.

Názory pediatrů na to, čím by se mělo při přikrmování začínat, se liší. Dlouho přetrvával názor, že by další potravinou po mateřském mléku měly být rýžové/obilné kaše. Dnes spousta odborníků od tohoto názoru ustupuje a doporučuje začínat se zeleninou a ovocem. My se budeme držet doporučení francouzských pediatrů, kteří ve spolupráci s výrobcem produktů BABYBIO doporučují začínat právě se zeleninou a poté ovocem. Proč právě v tomto pořadí? Ovoce je více sladké a může se stát, že po ochutnání ovocných chutí se již miminku nebude chtít do méně výrazných chutí zeleniny. Ta by však měla tvořit nedílnou součást zdravého jídelníčku dítěte a proto je důležité ji správně a včas začínajícímu strávníkovi představit.

Začínáte dítě přikrmovat zeleninovými příkrmy? Dbejte na výběr zeleniny a správnou přípravu.

Pro přípravu příkrmů doma vybírejte pokud možno suroviny v bio kvalitě. Proč? Zelenina vypěstovaná v ekologickém zemědělství obsahuje výrazně méně zbytků pesticidů, dusičnanů, toxických látek a těžkých kovů. To všechno jsou látky, se kterými si malé tělíčko kojence neumí poradit. Proto byste alespoň do 3 let věku dítěte měli upřednostňovat bio zeleninu. A nebo zvolte hotové příkrmy v bio kvalitě, kde si můžete být jisti kvalitou surovin. U produktů BABYBIO je pravidelně kontrolována ekologická farma, ze které konkrétní zelenina pochází. Každá surovina na vstupu do výroby, stejně jako výsledný produkt, jsou testovány, a jejich kvalita je potvrzena certifikáty.

Nejvhodnější přípravou zeleniny je vaření v páře. Pokud nemáte parní troubu nebo speciální nádobí, vystačíte si s obyčejným hrncem a pařáčkem. Vaření v páře se opravdu vyplatí – zelenina si zachová barvu, chuť, je lépe stravitelná a zdravější. Vitamíny a minerály zůstávají v potravině, nevyvaří se do vody. Například brokolice vařená v páře obsahuje o 60% vitamínu C více než brokolice vařená ve vodě! Všechny příkrmy BABYBIO jsou připraveny v páře. A po jejich uvaření nejsou do příkrmů dodávány žádné chemické konzervační látky. Můžete si tedy být jisti, že dítěti dáváte to nejlepší.

Po uvaření a rozmixování zeleniny byste vždy měli přidat 2 kapky rostlinného oleje (za studena lisovaného). V příkrmech BABYBIO již bio extra panenský olivový olej je, přidávat ho tedy nemusíte.

A jakou zeleninu pro přikrmování dítěte vybrat?

Některé děti budou lépe reagovat na zeleninu, která má přirozeně sladší chuť, například sladké brambory, dýně, pastinák nebo mrkev. Nezapomeňte u každé nové suroviny zůstat 2-3 dny, abyste mohli sledovat případné potravinové intolerance a alergie. Pojďme se podívat na to, v jakém sledu byste například mohli postupovat a jaké důležité látky zelenina dětem nabízí:

DRUHY ZELENINY

Zelenina vhodná od 4 měsíců

DÝNĚ – ať už sáhnete po jakémkoli druhu dýně – špagetové, máslové nebo třeba Hokkaido, můžete si být jisti, že máte v rukou zdroj beta-karotenu a vitamínu C. Velmi oblíbené jsou dýně především díky přirozeně nasládlé chuti a krémové struktuře. A proto je děti většinou mívají radši než jiné druhy zeleniny. Můžete vyzkoušet buď dýni samotnou a nebo ji přidávat i do ostatních příkrmů. BABYBIO nabízí například zeleninový příkrm složený z dýně a mrkve a nebo širokou škálu denních a večerních menu s dýní.

SLADKÉ BRAMBORY jsou často nejoblíbenějším dětským příkrmem. U nás se dostaly do povědomí až v posledních letech a často je doma běžně nevaříme. Přesto je dobré je do jídelníčku kojence zahrnout, díky nasládlé chuti a velmi jemné struktuře si je Vaše dítě určitě zamiluje! Jsou plné beta-karotenu, vitamínu C a minerálů – především pak železa a mědi.

PASTINÁK je kořenová zelenina, která je občas pro svůj velmi podobný vzhled zaměňována s petrželí. Je dobře stravitelný a má nasládlou chuť. Je bohatší na vitamíny a minerály než mrkev, nejvýznamnějším je velký podíl draslíku a vlákniny. Díky jemné chuti pastináku ho později můžete přidávat do zeleninových kaší a menu s masem.

MRKEV – Mrkví doporučují někteří pediatři začínat, avšak může u citlivějších dětí způsobovat zácpu a bolení bříška. Není to sice časté, ale přesto neuděláte chybu, když ji zařadíte až po pár dnech s jinými surovinami. Nejznámějším vitamínem nacházejícím se v mrkvi je beta-karoten, zdroj antioxidantů. Kromě beta-karotenu obsahuje mrkev velké množství dalších vitamínů a minerálů. Zajímavostí je, že mrkev pochází z Asie (Afghánistánu, Íránu a Pákistánu), odkud byla ve 12. století dovezena do Evropy a Číny. Původně to byla především mrkev fialová a bílá. Dnes nejrozšířenější oranžová odrůda byla vyšlechtěna až v 17. století v Holandsku.

BRAMBORY – obsahují především škrob, zdroj energie a mikroživin, ale také velké množství vlákniny, která podporuje správnou funkci trávicí soustavy. Brambory jsou bohaté především na vitamíny B, C a antioxidanty. Víte, proč se při vaření brambor přidává kmín? Neutralizuje solanin, jedovatý toxin, který má pesticidní vlastnosti a rostliny se jím přirozeně chrání. Najdete ho především v naklíčených bramborách, proto se při přípravě vyhněte bramborám s klíčky nebo s nazelenalými částmi.

ŠPENÁT – úžasný zdroj vápníku – 1 šálek špenátu obsahuje 42 mg vápníku. Dále je bohatý na vitamín A, železo a selen. Často se dočteme o zvýšeném obsahu dusičnanů, někteří pediatři doporučují špenát konzumovat pouze ve formě kupovaných příkrmů přibližně do 8 měsíce. BABYBIO nabízí příkrm od 4 měsíců, ve kterém se kombinují francouzské bio brambory z údolí Loiry s holandským bio špenátem. Můžete ho vyzkoušet, abyste dopřáli dětem bohaté živiny, které špenát nabízí.

FAZOLKY – vápník, vitamín K a C, mangan a vitamín A – to jsou hlavní přednosti zelených fazolek. Obecně pomáhají snížit riziko Alzheimerovy choroby, aterosklerózy, diabetické srdeční choroby, rakoviny tlustého střeva, astmatu, artritidy, akné, ušní infekce, a dokonce i nachlazení a chřipky. Děti sice nejsou běžně ohrožovány všemi těmito chorobami, ale je to pěkná řádka důvodů, proč děti naučit jíst fazolky už od malička.

Zelenina vhodná od 6 měsíců

BROKOLICE je známá tím, že může působit nadýmavě. To může u citlivějších dětí vyvolat bolesti bříška. Nadýmavě působí především stonek, pokud vaříte příkrm sami, odkrojte do něj jen vršky růžiček. Pro blahodárné účinky byste ale měli brokolici do jídelníčku zařadit. Je bohatá na vitamín C, beta-karoten, vitamín E, B1, kyselinu listovou, B2 a z minerálních látek především na draslík, vápník, fosfor a síru. Díky těmto látkám je brokolice velmi užitečným antioxidantem.

HRÁŠEK má úžasnou výživovou hodnotu. Obsahuje velké množství bílkovin, vápníku, vitamínu A, C a železa. Často bývá hrášek mezi první zkoušenou zeleninou především pro svou výbornou chuť. Pokud vaříte příkrmy doma, může se stát, že dětem nebudou chutnat kvůli rozmixované slupce. V takovém případě uvařený hrášek nejdřív propasírujte přes cedník, abyste slupky odstranili.

KUKUŘICE je sladká a obsahuje hodně sacharidů. Je proto výborným zdrojem energie. Oproti ostatním druhům zeleniny ale není tolik bohatá na vitamíny a minerály. Se zaváděním do dětského jídelníčku tedy nemusíte spěchat. BABYBIO nabízí dětem kukuřici od 6 měsíců, avšak nic se nestane, když počkáte a zařadíte ji později, klidně až v 8-10 měsíci.

Zelenina vhodná od 8 měsíců

TOPINAMBUR je hlíza podobná klasické bramboře, která se může stát zajímavým zpestřením nejen dětského jídelníčku. Vzhledově sice připomínají topinambury brambory, ale rostliny, které je plodí, vypadají podobně jako slunečnice. Chuť mají příjemně nasládlou až oříškovou. Obsahují kvalitní oleje, vlákninu, aminokyseliny a vitamín C. Sezóna sklízení topinamburu je v zimě – od listopadu do jara. Ne vždy jsou však k sehnání v obchodech. Můžete tedy využít příkrm BABYBIO – lahodnou kombinaci bio topinamburu a pastináku z údolí Loiry pro děti od 8 měsíců.

Blog