Spočítejte si množství nasycených mastných tuků v jídelníčku vašeho dítěte


Jak jsme již vysvětlili v článku Tuky (nejen) v kojeneckém mléce, nasycené mastné kyseliny jsou důležitým a nezastupitelným prvkem výživy lidského těla, jejich příjem bychom však měli regulovat.

Nejnovější výživová doporučení nabádají k omezení konzumace nasycených MK na úroveň 7-10 % celkového denního energetického příjmu.*

U dětí, které nejsou z nějakého důvodu kojené, vstupuje do jídelníčku nemalým podílem umělé kojenecké mléko. To se snaží svým složením nabídnout co nejvěrnější substitut tak dokonalého elixíru, kterým je právě mléko mateřské. Doporučené dávky umělé mléčné výživy dodávají miminkům a batolatům vyvážený poměr bílkovin, vitamínů, minerálů a esenciálních mastných. A protože jsou kojenecká mléka vyráběna z živočišných mlék, najdeme v nich i podíl nasycených mastných kyselin. Pojďme se podívat na příklad výživy 12 měsíčního dítěte, které již není kojeno. Pro výpočet jsme vybrali takové potraviny, které nejčastěji tvoří běžný jídelníček:

Do kalkulace jsme zařadili takové potraviny, které jsou na nasycené mastné kyseliny bohaté a jsou ve zdravém dětském jídelníčku běžné, jako jogurt nebo maso. Připočítat byste následně měli další potraviny s menším množstvím nasycených mastných tuků, které běžně během dne dítě konzumuje. Do hranice 7 – 10 % z doporučeného denního příjmu by vám tedy měla zbýt ještě rezerva 🙂

Jak by kalkulace vypadala s naším kozím plnotučným mlékem Babybio Caprea?

Umělá mléčná výživa založená na plnotučném kravském mléce je výrazně bohatší na nasycené mastné tuky. Jejich podíl na celkovém zastoupení tuků se blíží 50 %. Bylo by tedy vhodné upravit dávkování mléka tak, aby nedocházelo k výraznému navyšování příjmu těchto tuků ve výživě dítěte. Jídelníček pak doplníme vitamíny a minerály z většího množství ovoce a zeleniny, dbáme na zastoupení zdravých tuků –  např. za studena lisovaný olivový olej, případně rybí olej (více zde), a další.

*http://www.healthlink.cz/produkty/jedle-oleje/nasycene-a-nenasycene-mk/

**HRSTKOVÁ, H. a kolektiv autorů Výživa kojenců a mladších batolat. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2003, 77 s. ISBN 80-7013-385-6.

Blog